Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

На щотижневій нараді з лікарями

Сьогодні, 22.05.2019 у Турійській центральній районній лікарні відбулася нарада, на якій обговорені питання про зміни у законодавстві щодо порядку призначення судово-медичної експертизи.

У нараді взяли участь головний лікар Турійської ЦРЛ Петро Мельничук, заступник начальника відділення поліції-начальник слідчого відділення Турійського відділення поліції Володимир-Волинського ВП ГУНП у Волинській області Радислав Павлюк, судово-медичний експерт Володимир-Волинського міжрайонного відділення Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи Микола Бзюк та лікарі Турійської центральної районної лікарні. 
Під час зустрічі з присутніми обговорено про те, що судово-медичні експертизи у кримінальному провадженні починаючи з 15 березня 2018 року проводяться виключно за ухвалою слідчого судді (суду). Заступник начальника відділення поліції – начальник слідчого відділення підполковник поліції Радислав Павлюк проінформував присутніх, що відповідно до змін у ст.242 КПК експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. 
На нараді обговорювалися питання фіксації в первинній медичній документації тілесних ушкоджень, з якими до лікарів звертаються потерпілі від злочинів громадяни. Вказане питання набуло актуальності через те, що у більшості випадків судово-медичний експерт проводить експертизу саме по медичні документації та зазначених в ній даних. Від об’єктивного та повного відображення наявних в потерпілої особи тілесних ушкоджень в медичній документації, напряму залежить подальший результат досудового розслідування кримінального провадження з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.
Як зазначили присутні, такі зустрічі є позитивними і забезпечують якісну взаємодію між медичними працівниками, судовими експертами та органами досудового розслідування в процесі спільної діяльності. Також забезпечують чітке дотримання норм процесуального законодавства всіма сторонами, як необхідної умови документування кримінальних правопорушень, що в свою чергу є необхідним для якісного захисту порушених прав та свобод людини.