Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

14 листопада – всесвітній день боротьби з діабетом

Цукровий діабет нині залишається однією з найнебезпечніших хвороб і стрімко перетворюється на епідемію XXI століття.

В Україні офіційно зареєстровано 1млн. 400 тис. хворих на діабет, тобто більше 3% українців страждають на цю недугу. У Волинській області 3,4 %, а в Турійському районі 3,6% дорослого населення хворіють на цукровий діабет, фактично поширеністю цукрового діабету вища від зареєстрованого в 2-3 рази, так як населення недостатньо обстежене.

Гостроту проблеми цукрового діабету визначає не лише значне його поширення, але і надто швидкий розвиток ускладнень, які спричиняють інвалідність і смерть хворих. Цей діагноз більш ніж удвічі підвищує імовірність тяжкого ураження судин. Внаслідок цього часто розвивається гангрена, що призводить урешті - решт до ампутації кінцівок. Крім того діабетикам у 2-3 рази частіше загрожують інфаркт міокарда, інсульт, сліпота.

Безумовно існує ряд чинників які призводять до появи цукрового діабету. На першому місці слід вказати спадкову схильність, ожиріння, хвороби підшлункової залози - панкреатит, різноманітні вірусні інфекції (багряниця, вітряна віспа, епідемічний паротит, грип),нервовий стрес.

На останньому місці серед чинників ризику – вік людини. Чим старша людина, тим більше є підстав побоюватись цукрового діабету 2-го типу. Необхідно також знати, що будь-яке захворювання може сприяти порушенню вуглеводного обміну і розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань сприяє його попередженню.

Типовими проявами діабету бувають, зазвичай, вимушена спрага, ненаситний «вовчий» апетит і виділення великої кількості сечі із вмістом цукру. Симптомами діабету є також схуднення або ожиріння, погіршення зору, присмак заліза в роті, погане загоювання ран, сверблячка і захворювання шкіри.

Якщо хворий своєчасно не звернеться до лікаря, не буде дотримуватись встановленого режиму праці, відпочину, харчування і лікування стан здоров’я значно погіршується і виникають різні ускладнення. Коли діабет не лікувати, то в організмі хворого порушуються не тільки вуглеводний, але і жировий обмін, що приводить до утворення в організмі людини дуже отруйних продуктів розпаду - ацетонових тіл. І якщо при цьому, не вживати невідкладних заходів, то при наявності ацетонових тіл наступає важке отруєння хворого з втратою свідомості, що називається діабетичною комою, яка може призвести до смерті.

На даний час у районі проживає 667 осіб (4 з них діти), які хворіють цукровим діабетом. 98 чоловік потребують щоденного прийому інсуліну. 320 хворих потребують щоденного прийому цукрознижуючих препаратів. Для цих хворих з 01.04.2017р. було впроваджено програма «Доступні ліки» по якій мають право виписувати таблетовані препарати, згідно переліку, для хворих на цукровий діабет сімейні лікарі. 249 хворих компенсують цукровий діабет дотримуючись дієти, прийому цукрознижуючих трав, фізичних навантажень. З метою раннього виявлення цукрового діабету та наближення засобів самоконтролю до хворих, які проживають у сільській місцевості адміністрацією первинної медико-санітарної допомоги закуплено 9 глюкометрів для сімейних лікарів, та 27 глюкометрів для фельдшерсько-акушерських пунктів. За допомогою цих приладів хворі можуть перевірити кількісний вміст цукру в крові по місцю проживання.

Профілактика цукрового діабету зводиться до цілеспрямованої санітарної первинної пропаганди здорового способу життя, який включає в себе раціональне збалансоване харчування, боротьбу з гіподинамією, нормалізацію ваги тіла. В раціон людини з підвищеною вагою тіла потрібно включити овочі та фрукти з низьким вмістом глюкози (виключити, апельсини, банани, виноград,родзинки, з овочів-картоплю). Рекомендуються страви з капусти, моркви, кабачків, огірків, помідорів, буряка, редиски, зеленої квасолі болгарського перцю, баклажанів, салату, яблук, ягід, цитрусів. Як напої - чай, відвар трав, компоти із сухофруктів, неміцна кава. З білкових блюд виключити м’ясо жирних сортів, шкіру із м’яса птиці, смажену їжу, рекомендується вживати рибу, нежирні сорти м’яса, морепродукти в незначній кількості рослинне масло. Слід обмежити споживання хліба, макаронних виробів, круп, картоплі, жирних продуктів особливо вершкового масла, солодощів гострих та копчених страв.

Для раннього виявлення цукрового діабету та порушення вуглеводневого обміну в останній час проводиться визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує про порушення вуглеводневого обміну. Таке обстеження можна пройти в Турійській ЦРЛ. Глікозильований гемоглобін відображає середній рівень вмісту глюкози (цукру) крові за останні 3 місяці, цим самим вказує на ефективність цукрознижуючого лікування,передбачає розвиток ускладнень. В нормі він 5% - 7%. В ендокринологічному центрі при обласній клінічній лікарні організовано «Школа хворого на діабет», де один раз в місяць проводяться заняття для хворих і їх родичів, у нас в Турійській рай поліклініці кабінеті №10 куди звертаються хворі, на цукровий діабет функціонує куточок самоконтролю, де пацієнти можуть отримати консультації відносно способу життя, дієтичного харчування, контролю цукру крові та сечі, підбору цукрознижуючих препаратів.