Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

Всесвітній день донора крові

Всесвітній день донора крові — міжнародний день, який щорічно відзначається 14 червня.


П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові прийняла 23 травня 2005 р. резолюцію про заснування Всесвітнього дня донора крові.[1]
У цей день в 1868 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Донор може подарувати ще один день народження, ще одну ніч під зірками, ще одне побачення, ще одну хвилину сміху, ще одна розмова з одним, ще один шанс …

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запустила флешмоб до Всесвітнього дня донора. Вона запропонувала тим, хто вирішить здати кров, поділитися своїми фото з хештегами #яДонор або #яДонорка, аби зробити донорство більш популярним в Україні.

«В Україні близько 70% донорів здають кров лише один раз. Цього недостатньо, щоби забезпечити потребу та допомогти всім, кому потрібна кров. Кожна здача крові дуже важлива, а будь-яка група крові потрібна щодня», – стверджує Супрун.

Вона посилається на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, за якими кількість донацій крові на рік повинна становити щонайменше 1,3 мільйона. В Україні у 2017 році їх було 571 тисяча.

За даними ВООЗ, донорської крові від 1% населення країни достатньо, щоб задовольнити найбільш базові потреби пацієнтів. За даними порталу Donor.ua, в Україні за рік робить близько 11 донацій крові на тисячу жителів. Світова норма становить 33 донації на тисячу людей.