Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

Стоп меланома! Перевір родимку – збережи життя!

   20 квітня традиційно відбувся Всеукраїнський день діагностики меланоми.

Меланома вважається однією з найпідступніших злоякісних пухлин. Її зараховують до особливого виду злоякісних утворень внаслідок того, що це захворювання може виникнути в будь-якому віці, до неї схильні як літні люди, так і молодь, діти. Хвороба походить з пігментних клітин нормальної шкіри і родимих плям. Розвивається в прискорених темпах і може вражати не лише шкірний покрив, але кістки  і внутрішні органи. Родимі плями особливо небезпечні коли місце їх локалізації знаходиться на стопі, спині, в ділянці передпліччя. Найбільш небезпечна категорія – це пограничні невуси (вузлики з чіткими контурами колір від темно-коричневого до чорного). Як тільки невус починає збільшуватися в розмірах, ущільнюватися, кровоточити, покриватися тріщинами, червоніти, з’явиться свербіж, то це означає що він перетворюється на меланому.

   Поза сумнівом, першим етапом діагностики вважається огляд онколога або дерматолога. Чітко запам’ятайте, що поставити вам правильний діагноз зможе тільки лікар, при цьому досліджуються усі симптоми і усі можливі чинники ризику. Найбільш значимі – це сонячні опіки, підвищена сонячна радіація, генетична схильність, травма невуса, літні люди.

   Існує знаменита ознака меланоми, яка називається АВСDE – правило, і включає основні симптоми:

А – асиметрія невуса, коли одна частина більша від іншої.

В – край нерівний, нечіткий.

С – колір в одній родимці різний.

D – діаметр більший 5 мм.

Е – зростання збільшується в короткий проміжок часу.

   Отже, щоб виявити меланому на ранній стадії, візьміть собі за правило постійно оглядати свій шкірний покрив, щоб помічати будь-які зміни і при необхідності, терміново звертайтесь за медичною допомогою.