Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Захворюваність на туберкульоз і смертність від цієї найпоширенішої в світі інфекційної хвороби і в нашій країні також, починаючи з 1995 року, постійно зростають. За офіційними даними ВОЗ, у світі на туберкульоз хворіють 9,5 мільйона осіб, 1,5 мільйона щороку вмирає.


Нині в неї офіційний статус епідемії: в Україні зареєстровано близько 700 тисяч хворих на туберкульоз. За інформацією Волинського протитуберкульозного об’єднання, щодня про діагноз «туберкульоз» дізнається двоє волинян, а майже через день одна людина помирає. Захворюваність на туберкульоз у 2018 році в нашому районі на 100 тисяч населення - 69.1, в області становила 52.7. Смертність  від туберкульозу в області - 11.97 на 100 тисяч населення, в районі - 26.88. Відмічається ріст показників захворюваності і смертності .


Найчастіше туберкульоз ушкоджує легені, а практично може уражати всі органи і тканини організму. Збудник туберкульозу - мікобактерія туберкульозу, або паличка Коха, дуже стійкий в навколишньому середовищі.
Окрім людей, хворіють на туберкульоз велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кози, олені, борсуки, собаки, мавпи, кури, фазани. 


Заразитись туберкульозом можна від хворої людини чи тварини. Під час розмови, кашлю, сміху хворого дрібні крапельки зараженого харкотиння розсіюються довкола нього на відстані до двох метрів і утримуються в повітрі до 1 год. Зараження можливе через поцілунки, предмети, якими користуються хворі, посуд, недопалки.


В одних людей туберкульоз починається гостро і нагадує запалення легень або черевний тиф, що супроводжується гарячкою, пітливістю, загальною слабкістю, погіршенням сну і апетиту, млявістю. А у більшості хворих недуг має прихований перебіг і виявляється випадково, нерідко у занедбаному стані. Запідозрити туберкульоз можна при наявності таких симптомів: кашель більше трьох тижнів, підвищена втомлюваність, втрата апетиту, погане самопочуття, підвищена пітливість (особливо в нічний час), періодичне підвищення температури тіла до 37,5°С, зниження маси тіла, нелокалізований біль в грудній клітці, задишка, кровохаркання. Тому при наявності кількох із цих ознак необхідно звернутися до сімейного лікаря. 
Ще одна біда - туберкульоз на тлі синдрому набутого імунодефіциту. Зважаючи на те, що близько 90% до¬рослого населення України інфіковані мікобактеріями (а будь-хто з них може заразитися ВІЛ чи захворіти на СНІД), половина ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД через зниження імунітету хворіє саме на туберкульоз


Важливе значення має раннє виявлення туберкульозу. Туберкулінодіагностика - це основний метод виявлення туберкульозу серед дітей і підлітків. Для цього дітям щорічно починаючи з 4 і до 14 років ставиться проба Манту. Якщо у дітей виявляється «позитивна» проба Манту, особливо коли це спостерігається вперше, то такі діти потребують додатково рентгенологічного і лабораторного обстеження.  У дорослих методом раннього виявлення туберкульозу є флюорографія органів грудної клітки і мікроскопічне обстеження мокротиння на мікобактерії туберкульозу.


Міністерство охорони здоров’я запроваджує нові підходи до діагностики та організації лікування туберкульозу. Первинна діагностика туберкульозу здійснюватиметься на первинній ланці. Завданням сімейного лікаря є проведення опитування пацієнта шляхом анкетування. Згідно з результатами анкети, якщо пацієнт має симптоми, його скеровують на рентгенологічне обстеження та аналіз мокротиння. Госпіталізація також відбувається за показами: якщо бактеріовиділення немає, то пацієнт лікується амбулаторно. Раннє виявлення туберкульозу гарантує переривання ланцюга зараження і значно збільшує шанси пацієнта на одужання.


Профілактика туберкульозу повинна проводитись в усіх напрямках. Розрізняють соціальну профілактику, санітарну профілактику, специфічну профілактику.


Соціальна профілактика - це загальнодержавні заходи.


Санітарна профілактика передбачає строге дотримання хворим особистої гігієни, оздоровлення вогнищ туберкульозної інфекції. Якщо в сім’ї народилася дитина, усі, хто живе з нею в одній квартирі чи будинку, повинні обстежитися на туберкульоз. Особливо це стосується бабусь і дідусів - часто на їхній кашель не звертають уваги, списуючи його на старечі хвороби.


Специфічна профілактика складається з імунопрофілактики вакциною БЦЖ і хіміопрофілактики. Щеплення вакциною БЦЖ проводять усім новонародженим у пологовому будинку на 3 - 5 день життя, якщо немає протипоказань. Під хіміопрофілактикою розуміють призначення протитуберкульозних препаратів здоровим людям, якщо існує підвищений ризик заразитись і захворіти туберкульозом


В нашій державі приділяється ве¬лика увага проблемі туберкульозу. В цьому  році затверджений « План заходів по боротьбі із захворюванням на туберкульоз у 2019 році», до процесу контролю лікування хворих на туберкульоз залучаються праців¬ників Червоного Хреста.