Комунальне Некомерційне Підприємство "Турійська Центральна Районна Лікарня" Турійської Районної Ради

Раціональне вигодовування немовлят. Сучасні рекомендації по підтримці грудного вигодовування та введення прикорму.

Традиційно в серпні місяці проводиться тиждень підтримки грудного вигодовування. Цього  року він проходить під девізом - «Розширюючи права та можливості батьків, сприяємо грудному вигодовуванню».

В наші дні більшість мам знають, що материнське молоко – найкраще харчування для малюка. Для гармонічного фізичного та нервово-психічного розвитку, особливо в ранньому дитинстві, необхідно правильне раціональне вигодовування дитини. Крім того повноцінне харчування підвищує опірність дитячого організму до впливу різноманітних шкідливих факторів оточуючого середовища, вірусних та бактеріальних інфекцій. Основи культури харчування, які закладені в дитинстві, це основи здоров’я людини на все її доросле життя.

Грудне молоко – ідеальна їжа для крихітки. Воно повністю відповідає вимогам дитячого організму і містить всі інгредієнти для повноцінного розвитку дитини. Але ваша крихітка з кожним днем росте та потребує все більше і більше вітамінів, мінералів та багато інших, не менше корисних складників. На жаль мамине молоко не «встигає» за зростанням потреби в цих речовинах. Повністю покриваючи всі запити дитячого організму до 6 місяців, після цього віку грудне молоко вже не може повністю задовольняти збільшений апетит крихітки. Саме в цей період згідно сучасних наукових поглядів вводять продукти прикорму. Проте, слід наголосити, що грудне молоко залишається основним продуктом харчування для немовляти.

Прикорм – це продукти харчування, які вводяться в доповнення до грудного молока (чи суміші при штучному вигодовуванні), дитині першого року життя. Розрізняють продукти прикорму: сік, фруктове пюре, кисломолочний сир, яєчний жовток, м’ясний та рибний фарш, рослинну олію, вершкове масло. Виділяють також страви прикорму – це овочеве пюре, молочно-круп’яна каша та кисломолочні вироби. Всі названі продукти та страви дозують залежно від віку дитини, вони є доповненням до звичайних грудних годувань.

Чи готова дитина до введення прикорму? Так, якщо вона тримає голову, сидить практично без підтримки, відкриває рот, коли підносять ложку з їжею, ковтає їжу, а також відмовляється від їжі, коли наситилась.

Існує низка рекомендацій та правил введення прикорму, знання яких допоможе мамам уникнути помилок та проблем при вигодовуванні малюка:

  • введення нового продукту краще проводити зранку, на протязі дня буде можливість поспостерігати  за реакцією дитини на нове блюдо; ознаки харчової непереносимості – це рідкі випорожнення, здуття живота, лущіння та почервоніння на шкірі щічок, висипання;
  • прикорм треба давати, коли дитина активна і голодна, краще  під час сніданку чи обіду з іншими членами сім’ї;
  • перед прикормом доцільно нетривале годування дитини грудьми (чи сумішшю);
  • положення дитини в зручній вертикальній позі, можна в дитячому стільчику;
  • прикорм необхідно давати з ложки, починаючи з 1 чайної, збільшуючи поступово дозу за 5-7 днів до повної порції;
  • після отримання прикорму дитину доцільно прикласти до грудей, це допоможе зберегти лактацію і дитина почуватиме себе задоволеною; грудне молоко можна добавляти в продукти прикорму;
  • першим продуктом прикорму може бути каша (рис, гречка), овочеве або фруктове пюре (картопля, кабачки, капуста, гарбуз, яблука, банани, ківі);
  • для профілактики анемії важливо з 6 місяців віку ввести дитині м’ясний фарш (телятина, курка, індичка, кролик, нежирна свинина), яєчний жовток (з 7 місяців) та риба (з 8 місяців) є також джерелом заліза;
  • з грудним молоком дитина достатньо стримує рідину, але з 6 місяців деякі діти можуть потребувати воду, необхідно допомагати дитині вчитись пити з чашки;
  • не рекомендується давати дитині цільне нерозведене коров’яче молоко до 9 місяців віку, а краще, до 1 року;
  • не примушуйте дитину їсти;
  • руки матері та дитині необхідно вимити, використовуйте для приготування їжі чисту воду та чистий посуд.

Повноцінне, якісне, різноманітне харчування на першому році життя малюка – це надійний фундамент здоров’я вашої дитини.

В грудні 2017 року Турійська ЦРЛ пройшла акредитацію на отримання статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини". Основна мета заходу - охорона, заохочення та підтримка грудного вигодовування згідно Глобальної стратегії ВООЗ-ЮНІСЕФ на основі дотримання 12 принципів грудного вигодовування.

В жіночій консультації діє школа підготовки сім'ї до пологів, де проходять навчання майбутні батьки та члени їх родин.

Персонал педіатричного відділення проводить індивідуальні бесіди  з мамами про користь грудного вигодовування, про сучасні підходи по підтримці та заохоченню грудного  вигодовування.

Важливою нормою є забезпечення цілодобового сумісного перебування мами і дитини в палаті, активна допомога батьків, членів сімей і родин у здійсненні догляду за дитиною.

Також організовані групи підтримки грудного вигодовування серед мам, які мають достатній досвід годування грудьми та готові поділитись своїм досвідом.

В дитячій консультації з мамами проводять індивідуальні бесіди, основні акцепти яких направлені на ведення грудного вигодовування до 6 місячного віку дитини, своєчасного та правильного введення пригодовування, а також переконливих рекомендацій по грудному вигодовуванню до одного року, а далі за бажанням батьків.