Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

20 жовтня - всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

     Близько десяти років тому рак грудей вийшов на перше місце серед усіх онкологічних захворювань у жінок і з тих пір утримує сумне лідерство. В Україні сьогодні є близько стасемидесяти тисяч пацієнток з діагнозом «рак молочної залози». На Волині діагностували 321 випадок захворювання за минулий рік. Загалом щорічно це грізне захворювання забирає життя більше семи з половиною тисяч жінок по всій Україні.

За минулий рік у Турійському районі виявлено 7 випадків раку молочної залози, з них 2 випадки запущені. За 9 місяців цього року виявлено 9 випадків, з яких запущені – 3. В нас існує і проблема високої смертності від хвороби. Причина – жінки йдуть до лікаря на пізніх стадіях, коли проблема вже явна.  Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити це захворювання, є: регулярне самообстеження молочних залоз; обстеження у мамолога-онколога один раз на рік; УЗД молочних залоз жінкам віком до 40 років — 1 раз на 2 роки, після 50 років — щорічно; мамографія. В нас в районі можна пройти обстеження в лікаря мамолога, а також зробити УЗД молочних залоз. В ЦРЛ працює 2 УЗД апарати «Philips»  та DC-6 «Mindray», на яких за 9 місяців цього року було обстежено 45 жінок і виявлено 29 випадків передраку. Огляд молочних залоз потрібно проводити на 8-12 день менструального циклу. Аби діагностувати недугу на ранніх стадіях, кожна жінка повинна володіти технікою самостійного обстеження грудей. Вас повинні насторожити: припухлість, твердий вузол, ущільнення; набряк, локальне підвищення температури, почервоніння або потемніння шкіри; зміна розміру або форми молочних залоз; поглиблення або зморщування шкіри; свербіж, виразки або висипання на сосках; западання соска або іншої частини грудей; виділення з сосків; поява постійного болю в одній ділянці. Ще одним з найважливіших методів обстеження є мамографія. В області функціонує 9 мамографів, три з яких – у Луцькому онкодиспансері. Та вперше в Україні було переобладнано та встановлений на пересувний автомобіль на базі шасі ЗІЛ-5301БО «Бичок», який дозволяє експлуатувати цей мамограф як в умовах стаціонарного, так і пересувного кабінету з виїздом в організації, на підприємства, в міста та села будь-якого району Волині. Пересувна лабораторія дозволяє щороку обстежувати 5,5-6 тис жінок. Мамографія виявляє зміни в молочних залозах, коли їх не відчуває сама жінка. Можна впевнено говорити про те, що своєчасна та рання діагностика передпухлинних та пухлинних захворювань у певній мірі гарантує успішність лікування. Треба пам’ятати, що виявлення РМЗ або іншого онкологічного захворювання, не є вироком для хворого. 
Існує кілька основних факторів, які підвищують ризик захворювання на рак молочної залози: вік старше 40 років, чим старша жінка – тим вищий ризик захворювання, спадкова схильність, якщо у когось із ваших родичів було це захворювання, менопауза після 55 років, ранній початок менструації (до 12 років), або надто пізній, перші пологи у віці старше 30 років або їх відсутність, аборти, відсутність грудного вигодовування, порушення гормонального балансу або ожиріння, куріння, прийом алкоголю, надлишок тваринного жиру в їжі, стрес. Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка. А раннє виявлення захворювання — запорука його повного одужання. Тож дорогі жінки, будьте уважними до свого здоров’я і не нехтуйте візитами до мамолога.