КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ТУРІЙСЬКА ЛІКАРНЯ ПЛАНОВОГО ЛІКУВАННЯ"

І Національний конгрес фізичної та реабілітаційної медицини

12-13 грудня на базі НМАПО ім. П.Л.Шупика м.Київ проходив І Національний конгрес фізичної та реабілітаційної медицини «Фізична та реабілітаційна медицина в Україні: практичне впровадження мультипрофесійної реабілітації в закладах охорони здоров’я.

Участь в даному заході взяла лікар-фізіотерапевт нашої лікарні Вдовиченко Ольга Іванівна, про що вона доповіла на нараді з лікарями 18.12.2019 року.

Впровадження сучасної системи медичної реабілітації згідно вимог ВООЗ та Європейської асоціації фізичної реабілітаційної медицини в Україні триває вже 5 років. Викликано це тим, що в нашій державі швидко зростає кількість людей з інвалідністю. Налічується на теперішній час 3млн. осіб, що становить понад 60 осіб на 100 тисяч населення (в 2001р. – 53 особи). Інвалідизація населення пояснюється зростанням захворюваності, труднощами з доступом до якісного лікування, а також відсутністю повноцінної системи реабілітації, яка покликана відновлювати пацієнтів після захворювання і зменшувати вихід на інвалідність, покращувати якість життя осіб з інвалідністю.

На необхідності запровадження ефективної медичної реабілітації наполягають неврологи, педіатри та інші фахівці, а також громадські діячі і економісти.

Економісти оперують даними міжнародних обрахунків втрат внаслідок обмеження жіттєдіяльності…

Державні втрати на програми, зв’язані з обмеженням життєдіяльності, в розвинених країнах включають допомогу в разі повного чи часткового обмеження життєдіяльності, планування раннього виходу на пенсію в зв’язку з цією проблемою, а також виплати на листки непрацездатності, що вцілому може становити 2% ВВП і більше! Тому якою б дороговартісною не видавалась реабілітація, вона варта того, щоб її фіксувати. І тому наша держава в обличчі Національної служби здоров’я України передбачає оплачувати послуги з реабілітації за програмою медичних гарантій. Держава почала правильно рахувати! Краще забезпечити одужуючого реабілітацією, ніж потім знову не лікувати хворого.