КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ТУРІЙСЬКА ЛІКАРНЯ ПЛАНОВОГО ЛІКУВАННЯ"

Кір наступає

Турійська ЦРЛ інформує про реєстрацію в районі захворювання на кір. Хворими є дві дитини з однієї сім'ї ромської національності, що проживають в с.Задиби. Причиною, що сприяла поширенню інфекції стала відсутність щеплення.

Підступність цієї хвороби в тому, що не відразу у хворого можна запідозрити кір. Хвороба розпочинається з явищ гострої респіраторної інфекції, сухого кашлю, підвищення температури. Захворілий може не надати особливого значення цим симптомам, бувати в багатолюдних місцях, на роботі, в організованому колективі, а в цей час він уже небезпечний для оточуючих.

Вірус кору передається від хворої людини, яка є заразною в останні 1-2 дні інкубаційного періоду (період, коли симптоми ще не проявляються), під час катарального періоду та в період висипки.  Збудник легко розсіюється біля хворої на кір людини, особливо при кашлі, чханні. Це захворювання є одним з найбільш заразних серед відомих у світі. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання може призвести до пневмонії, енцефаліту, втрати зору, інших серйозних ускладнень, інвалідності та смерті.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиним дієвим засобом профілактики даного захворювання є вакцинація. І хоча вона не дає 100% гарантії захисту, імунізована людина, якщо занедужає, перенесе захворювання у значно легшій формі.

Щеплення проти кору в Україні є обов’язковим, і згідно з календарем щеплень проводиться в 1 та 6 років.