Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

Подарунки від Святого Миколая

Держава не може допомогти всім хворим на гостру хворобу нирок. Це визнали у Міністерстві охорони здоров’я України. Наразі близько 3,5 тисяч хворих лікуються методом гемодіалізу (очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності), і це лише 15–-20% від усіх пацієнтів, які потребують такого лікування. І щороку їхня кількість зростає на 5 тисяч осіб, за словами директора Інституту нефрології АМН України Миколи Колесника. В Турійському районі на сьогоднішній день є 7 осіб, які потребують гемодіалізу.

Завдяки тісній співпраці з Ковельським МТМО та ТЗОВ «Лізоформ медікал» Турійська ЦРЛ безкоштовно отримала обладнаня для проведення гемодіалізу на суму 2млн 405тис.грн., зокрема 3 апарати для проведення гемодіалізу Formula THERAPY, вартістю 616,8тис.грн, портативна установка для підготовки води для гемодіалізу та гемодіафільтрації NOVA PRO, вартістю 392,5тис.грн.

Гемодіаліз — це механічне очищення крові від відходів, солей і рідин , необхідне пацієнтам, нирки яких недостатньо здорові для виконання цієї роботи. Гемодіаліз є найбільш поширеним способом для лікування важких форм ниркової недостатності. Ця процедура допоможе допомогти пацієнтові вести активний спосіб життя, незважаючи на порушення роботи нирок. Також гемодіаліз призначають людям, які потребують пересадки нирки.

Пацієнтам, які проходять гемодіаліз, необхідно строго додержуватися графіка лікування, регулярно приймати ліки і, нерідко, внести певні зміни в раціон.

Коли це необхідно

Гемодіаліз звичайно призначається, коли нирки пацієнта можуть виконувати лише 10-15% своєї роботи. При цьому у пацієнта можуть бути присутні такі симптоми, як нудота, блювання, набряки або підвищена стомлюваність. Гемодіаліз бере на себе частину функції нирок — він контролює кров’яний тиск пацієнта, і зберігає нормальний балансу рідини електролітів в організмі. Це також допомагає підтримувати здоровий кислотно-лужний баланс.

Лікар визначає, коли людині необхідний гемодіаліз, спираючись на декілька чинників — загальний стан здоров’я пацієнта, функція нирок (визначається за результатами аналізів крові і сечі), симптоми, якість життя, і особисті переваги. Як правило, пацієнт починає проходити гемодіаліз задовго до того, як нирки відмовляють і розвиваються ускладнення, що загрожують життю хворого.

Найбільш поширені причини ниркової недостатності:

?  Діабет

?  Високий кров’яний тиск (гіпертонія)

?  Запалення нирок (гломерулонефрит)

?  Запалення кровоносних судин (васкуліт)

?  Полікістоз нирок

Однак, функція нирок може бути раптово порушена (гостра ниркова недостатність) в результаті важкої травми, складної операції, серцевого нападу або іншої серйозної проблеми.