Комунальне підприємство "Турійська лікарня планового лікування"

Ультразвукова діагностика в КП "Турійська лікарня планового лікарня"

В КП «Турійська лікарня планового лікування» проводиться такі види УЗД-обстеження:

    1. УЗД серця з ефектом Доплера.
    2. УЗД судин шиї, нижніх кінцівок з ефектом Доплера.
    3. УЗД колінних, плечових суглобів.
    4. УЗД органів малого тазу у жінок (сечового міхура, матки, яєчників).
    5. УЗД органів малого тазу у чоловіків (сечового міхура, простати).
    6. УЗД органів черевної порожнини (печінки, жовчного міхура, нирок, підшлункової залози, селезінки).
    7. УЗД органів калитки і сім’яного канатика.
    8. УЗД м’яких тканин.
    9. УЗД слинних залоз.
    10. УЗД молочних залоз, щитоподібної залози і поверхневих структур.

   З профілактичною діагностичною метою  (при  відсутності скарг з боку здоров'я) рекомендовано проведення УЗД:

  • УЗД молочних залоз та жіночих статевих органів один раз на рік жінкам з 20-ти років;
  • УЗД простати один раз на рік чоловікам з 40-ка років;
  • УЗД щитоподібної залози один раз на рік, зокрема, жінкам, які планують вагітність;
  • УЗД органів черевної порожнини потрібно проводити один раз на 8 років.

   За наявності виявлених патології, хронічних або системних захворювань лікуючий лікар повинен призначити пацієнтові індивідуальний графік обстеження ультразвуком.

Правила підготовки:

При гінекологічному обстеженні трансабдомінально необхідно випити приблизно 1,5-2 літра негазованої води протягом години до обстеження та утриматися від туалету. Обстеження вагітних може потребувати 1-2 склянки води за годину перед обстеженням. При обстеженні трансвагінально потрібно сходити в туалет. Гінекологічне УЗД-обстеження залежить від фази менструального циклу, яку важливо враховувати при призначенні обстеження особливо при наявності певних скарг пацієнтки. Якщо призначено гінекологічне УЗД, треба запитати у лікаря дні циклу, протягом яких необхідно пройти обстеження.

Для обстеження передміхурової залози ввечері і вранці (в день проведення УЗД) необхідно зробити очисну клізму. При трансабдомінальному УЗД необхідно випити 1,5-2 літра води за годину до обстеження та утриматися від туалету.

УЗ-діагностика органів черевної порожнини робиться натщесерце, останнє вживання їжі повинно бути не пізніше ніж за 12 годин до обстеження. Підготовка до обстеження вимагає дотримання дієти протягом доби: необхідно виключити молочні і кисломолочні продукти, жирне м'ясо, кондитерські вироби, сирі овочі та фрукти, бобові, висівковий та дріжджовий хліб, інші продукти, що довго перетравлюються, а також каву, міцний чай та алкоголь. Вживання їжі напередодні дослідження необхідно розбити на 5 прийомів невеликими порціями. Ми рекомендуємо протягом 3-5 днів перед обстеженням пройти курс медикаментів для поліпшення травлення та зменшення метеоризму: «Еспумізан» 1 таб. 3 рази/день. Звечора та зранку перед дослідженням необхідно зробити очисну клізму, зранку потрібно утриматися від туалету (у кишковнику повинна бути рідина). УЗД кишківника проводиться з контрастною речовиною, що вводиться в задній прохід тоненькою трубочкою. Після введення контрасту лікар даватиме вказівку, коли і як повернутися, щоб речовина розповсюдилась по кишківнику.

При призначенні цього обстеження необхідно повідомити лікаря, якщо пацієнт приймає препарати групи спазмолітиків та нещодавно проходив контрастне дослідження травних органів.

УЗД молочних залоз необхідно проходити з 5 по 12 день менструації (рахуючи від першого дня останньої менструації). Жінкам в менопаузі - у будь-який час.

 

Всі інші види УЗД спеціальної підготовки не потребують. Але в будь-якому випадку, радимо перепитати у лікаря та уточнити про необхідність особливої підготовки до конкретного виду обстеження з урахуванням особливостей вашого організму, стану та наявного захворювання.

   В  КП «Турійська лікарня планового лікування»  можна пройти ультразвокову діагностику  безкоштовно за направленням сімейного лікаря, терапевта або профільного лікаря, а також за індивідуальним бажанням пацієнта на платній основі. Важливо розуміти, що будь-яке обстеження, в тому числі ультразвукове, не є остаточним діагнозом, і медичний висновок, зроблений лікарем-діагностом при обстеженні, призначений, в першу чергу, для лікуючого лікаря.

   Якщо у Вас з’явились проблеми, пам’ятайте - час грає проти вашого здоров’я! Вчасно зверніться до лікаря!